divendres, 18 de novembre del 2011

'Ens interessa compartir coneixements per fer un món millor' #comerçjust #ecologia #ecojust

Font: Olokuti

Coneixes un producte o una estratègia sostenible? Vols compartir? Ara ja hi ha una plataforma social que ens permet conèixer i compartir experiències en sostenibilitat. Es tracta de Sustpro.com, impulsada per Sustainable Reference. Hem volgut conèixer una mica més de prop aquesta interessant iniciativa entrevistant Andy Backer, arquitecte i un dels fundadors i impulsors d'aquest nou projecte ètic.

- 'Sustpro' és una xarxa social o una wikipedia ètica?

Bé, és una mica de tot. És un projecte que es va actualitzant i ampliant, però sempre dins l'àmbit de la sostenibilitat.

- Que entenem per sostenibilitat?

Hi ha moltes definicions per aquest concepte. Nosaltres l'entenem com allò que aporta valor a aquest món, ja sigui de tipus ecològic, econòmic o social. I dins d'aquests tres apartats existeixen nombroses subdivisions, com tots sabem. Per exemple, dins del social trobaríem, entre altres, els projectes de comerç just, dins de l'ecològic, tenim el tema de les energies renovables, l'estalvi d'aigua, la protecció d'ecosistemes, etc.

- Per tant, el projecte intenta abastar temàtiques molt diverses.

La nostra idea és tractar el ventall més ampli possible de temàtiques relacionades amb un món sostenible. I dins de cada temàtica, el que intentem és facilitar la informació a l'usuari i ajudar-lo a que pugui identificar de manera senzilla quin és el valor afegit de cada opció que se li ofereix. En aquest aspecte és un projecte també interessant per al món professional. Per arquitectes, enginyers, etc.

- Un món sostenible és possible?

Sí, és clar. De fet, ja hi ha multitud de solucions sostenibles que són completament aplicables a les diverses zones del món. Però sovint no podem posar-les en pràctica per manca d'informació.Aquest projecte, precísamente, pretén facilitar l'intercanvi d'aquestes dades que, fins ara, no estaven disponibles, ja sigui per motius comercials o per altres causes.

- En termes generals, què creus que pot aportar aquesta xarxa?

Un somni que tenim els impulsors d'aquest projecte és que aquesta xarxa contribueixi de manera efectiva a la reducció de la contaminació de CO2. Per això ens hem plantejat el repte de contribuir, mitjançant Sustpro.com, que en l'any 2016 s'hagi reduït un 1% les emissions de CO2 emeses per l'ésser humà a l'atmosfera. Moltes petites contribucions, sumades, a nivell mundial, poden generar una gran contribució.

- A qui està dirigida aquesta xarxa de sostenibilitat?

Ens interessa la gent que vol compartir coneixements per fer d'aquest món un lloc on viure millor. Hem creat una plataforma on es poden crear fitxes per productes sostenibles, per a empreses que ofereixin serveis lligats a la sostenibilitat o per a persones que vulguin compartir estratègies o iniciatives.

- Tot i trobar-en una fase beta, Sustpro.com ja disposa de moltes entrades i molt completes.

Sí, exacte. Aspirem a ser rigorosos. Com bé dius, encara estem en una fase inicial. Però en algunes temàtiques ja passem de les 200 entrades. I hem de ser rigorosos si tractem d'incrementar la productivitat dels professionals que volen realitzar el seu treball de manera sostenible.

- Com pot ajudar aquesta xarxa al professional a incrementar la seva productivitat?

Facilitant informació útil. Estalviant-li temps. És a dir, si abans un arquitecte necessitava un mes per recopilar informació sobre material i tècniques de construcció eco-sostenibles, la nostra intenció és que ara, mitjançant la nostra plataforma, només necessiti una setmana. Sovint, els professionals no tenim pressupost per poder invertir tant de temps a la recerca d'informació. Per aquest motiu, de vegades s'opta per materials que no són sostenibles. Moltes vegades perdem temps buscant informació econòmica, informació tècnica, contactes actualitzats sobre proveïdors locals d'un producte en una regió determinada.Tot això és el que pretenem agilitzar.

- Com funciona la vostra plataforma?

Bé, el seu ús és senzill. En connectar-, la plataforma detecta automàticament la IP de l'usuari i el país des d'on es connecta.Per tant, el redirigeix ​​directament a la base de dades d'aquest país o regió. De moment, com encara no tenim suficients dades en tots els països, això no sempre és possible. Si a la zona de l'usuari no hi ha proveïdors, el connectem amb la base de dades de la llengua del país detectat. A partir d'aquí, ja es poden fer cerques com en qualsevol altra xarxa.

- De moment treballeu amb les llengües majoritàries.

Sí, però a mesura que vagi creixent el projecte, augmentessin les llengües, els països, els productes i els proveïdors.

- No teniu por que un excés d'informació pugui dificultar la recerca?

Hem pensat el projecte tenint molt en compte l'escalabilitat. És a dir, com créixer i al mateix temps reduir el que anomenem 'colls d'ampolla'. Alguns aspectes que per a altres xarxes són un problema, com l'idioma o la regionalitat, per a nosaltres són un actiu important.

- En aquests moments, totes les empreses ja han incorporat productes i fitxes al vostre projecte?
Si ens referim a companyies amb catàlegs extensos, com Olokuti, amb la qual hem establert una col · laboració àmplia, estarem parlant de 5 o 6 empreses. No obstant això, també comptem amb empreses o particulars que col · laboren amb un volum menor o amb entrades específiques.

- Accedir i compartir en aquesta xarxa és gratis?

Sí La nostra intenció és fomentar el major nombre de solucions sostenibles en el major nombre de països o regions possible. I volem aconseguir-ho en el menor temps possible. Per tant, el projecte ha de ser col · laboratiu i gratuït, tant l'accés a la plataforma com la possibilitat d'incorporar i compartir contingut.

- Llavors com es finança el projecte?

Hi ha l'opció d'incorporar publicitat a la pàgina d'inici de la plataforma per les empreses que estiguin interessades. També contemplem la possibilitat d'aconseguir 'patrocinadors' generals.

- Comentava abans que la plataforma no només inclou productes, sinó que també permet compartir consells sobre sostenibilitat.

Efectivament. Cada temàtica disposarà de consells o recomanacions que poden aportar els mateixos usuaris per compartir a la xarxa. Jo sempre poso l'exemple del truc per aconseguir una conducció menys contaminant, que consisteix en imaginar-se que tenim un ou sota el pedal de l'accelerador. La idea és conduir com si no volguéssim trencar aquest ou. És a dir, sense prémer l'accelerador a fons. Això t'obliga a anticipar el trànsit ia canviar els teus hàbits de conducció. Amb aquest simple gest, aconseguiríem reduir al cap d'un any gran part de la nostra emissió de CO2. I el que també és interessant, podríem estalviar bastant diners, ja que reduiríem en un 10% el consum de combustible.

- Com poden les empreses incorporar el seu catàleg de productes a la vostra web?

Hi ha dues vies. Si tenen pocs productes, poden fer-ho manualment, producte per producte. Només cal registrar-se gratuïtament i començar a pujar productes. L'altra opció és introduir tot un catàleg de productes automàticament, mitjançant un feed o un arxiu. Xml o. Txt. En aquest últim cas, és millor que contactin amb nosaltres per optimitzar el procés i aprofitar al màxim les aportacions.

- Teniu competència? Hi ha altres xarxes com la vostra?

Hi ha algunes altres iniciatives que han intentat elaborar wikipedias ètiques, però sense aplicar un contingut específic per a cada sector, idioma o regió. En això ens diferenciem de tots els altres i som els primers.

Més informació: http://sustpro.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...