dimarts, 15 de novembre del 2011

És possible trobar uns pantalons texans 100% ecològics? #ecojust

Font: Olokuti

Molts ho han intentat, però pocs ho han aconseguit. És possible trobar un parell de texans 100% ecològics? No és tan fàcil. Però hi ha senyals que indiquen que això canviarà.

Quan un dels majors productors de texans del món, Levi Strauss & Co, anuncia que produirà dos milions de parells de pantalons texans confeccionats amb cotó cultivat de forma sostenible, és que alguna cosa s'està movent. Sens dubte, els estudis de mercat han advertit a la multinacional que aquest és un camí que els seus clients comencen a exigir. Levi Strauss & Co assegura que impulsa aquesta nova gamma per ajudar a reduir l'impacte ambiental de l'empresa i millorar les condicions de vida dels productors de cotó. Però ja no hi ha dubte que, més enllà de possibles iniciatives empresarials, som els consumidors els que amb la nostra elecció, determinem el rumb a seguir per les grans corporacions.

L'experiència de Levi 's ens ajudarà a entendre on està el problema. La companyia nord-americana va iniciar aquest projecte l'any 2007, després de realitzar una avaluació del cicle de vida dels seus productes per determinar l'impacte mediambiental d'un sol parell de pantalons texans. Analitzar des del creixement del cotó per confeccionar el 'denim', la singular tela texana, passant pel disseny, la producció i l'ús, fins al consumidor final. L'equip tenia la sospita que el major impacte es derivaria del rentat continu per part de l'amo al llarg de la vida dels texans. Això devia ser el que causava el major impacte en el medi ambient. Però s'equivocaven. En realitat, era el creixement del cotó durant el seu cultiu el que tenia el major impacte ambiental.

El cultiu del cotó requereix gran quantitat d'aigua. Durant el creixement d'aquest vegetal, s'usa el 49 per cent de l'aigua que es consumeix en el cicle de vida complet dels texans. A més, es van trobar que juntament amb l'ús de l'aigua, es abusava de plaguicides molt cars i contaminants. Finalment, també es va evidenciar el treball forçós i treball infantil que encara té lloc en molts dels països productors d'aquesta matèria.

Quan van començar a prestar atenció al cotó, van descobrir tots els impactes socials relacionats amb aquest agradable material. Va ser llavors quan Levi 's va decidir unir-se a' Better Cotton Initiative 'el 2009, una campanya sense ànim de lucre que té com a objectiu promoure millores en el cultiu del cotó mitjançant la col · laboració amb les organitzacions no governamentals, les agències governamentals i empreses com, Levi' s , H & M o IKEA per reduir els impactes ambientals i socials negatius dels cultius.
'Better Cotton Initiative' se centra en ensenyar als agricultors pràctiques de conreu que requereixin menys aigua i menys pesticides, millorar les normes laborals i impulsar l'augment de beneficis econòmics pels agricultors. També s'assessora sobre diferents tècniques de cultiu i sobre les diverses varietats de llavors de cotó existents, amb l'objectiu d'augmentar la producció dels camperols.

Com que el cotó dels pantalons texans nous de Levi 's no es considera tècnicament orgànic causa de alguns productes químics utilitzats en la seva fabricació, la companyia va dirigir la seva mirada cap a la sostenibilitat integral i va començar a anar més enllà del medi ambient per començar a ajudar a la gent.

La majoria dels agricultors que participen en la 'Better Cotton Initiative' tenen menys de dues hectàrees i viuen al Pakistan, Índia, Mali i Brasil. D'acord amb els resultats d'un estudi pilot Better Cotton Initiative, millora les tècniques de cotó plantat i els guanys dels agricultors fins a un 69 per cent i redueix el consum d'aigua i l'ús de pesticides en un terç.

Hi ha altres marques que sí fan pantalons texans texans ecològics certificats, com per exemple 'The Colors of Nature' que gestiona la marca de texans 'Go Indigo Jeans'. Segons explica la prestigiosa revista 'The Ecologist', aquesta empresa, especialitzada en tints naturals des del 1992, tenia la idea de fer aquests texans des de fa vuit anys. Van oferir la primera tela per texans tenyida amb indi natural i teixida en teler manual que podia competir amb la tela vaquera convencional tenyida amb indi sintètic.

El color, la tonalitat i les propietats del indi natural són iguals a les del indi sintètic dels texans convencionals. La tela teixida en teler manual té la mateixa estructura, resistència, textura i aparença que la de les millors marques de texans que es puguin adquirir en el mercat actualment. Els dos elements bàsics són el cotó biològic certificat i el indi natural.

Si bé hi ha algunes empreses que diuen produir texans ecològics amb cotó biològic, la qual cosa és encomiable, és pràctica comuna entre aquestes l'ús de productes químics contaminants durant el procés de tenyit. Per exemple, hi ha empreas que utilitzen indi sintètic, fet amb hidrogen de cianur. I quan tenyeixen amb indi natural, utilitzen hidrosulfit de sodi com agent per tenyir, que també és contaminant.

The Colors of Nature ha recuperat, disseminat i reintroduït en la indústria tèxtil l'antiga tradició índia de la tintura a partir de la tècnica de la fermentació del indi natural. Amb aquesta tècnica mil · lenària, és possible dissoldre el indi. És un procés biològic que no contamina. De fet, és el únic procés totalment ecològic per a la tintura amb indi. Es consumeix menys aigua que amb altres mètodes de tenyit, no es requereixen agents per fixar el color i no s'aplica cap producte químic.

La solució del indi natural fermentat en tines és molt sensible i exigeix ​​un manteniment especialitzat durant els 365 dies de l'any. A l'Índia existeixen registres històrics de gerres que s'han mantingut constantment durant centenars d'anys. Les gerres d'aquesta empresa porten 14 anys amb el mateix líquid per tintar. The Colors of Nature garanteix que tot, fins l'aigua residual, és biodegradable i no contaminant.

Índia, juntament amb la Xina, és el major proveïdor del món de tela texana. Les grans empreses poden oferir preus molt competitius perquè a part d'aplicar pràctiques industrials que no compartim, en termes ecològics i laborals, són capaços de produir a gran escala centralitzant tota la cadena productiva i reduint enormement els costos. Controlen la manufacturació del fil, la confecció de la tela i el tintat.

El gran avantatge de produir i consumir texans ecològics és que contribuïm a que es respecti el medi ambient en la indústria del tèxtil i oferim una peça ecològica de qualitat contrastada. D'altra banda, venent aquests texans, donem suport als agricultors i als artesans de l'Índia. L'agricultura del indi es remunta a milers d'anys, però ja és pràcticament inexistent a l'Índia causa de l'ús generalitzat del indi sintètic en el tèxtil.

Si aconseguim augmentar la nostra producció gràcies a un auge de la demanda per part d'un públic que valori la combinació en un vaquer de de qualitat, ecologia i artesania, recuperarem el cultiu de l'indi i afavorirem a un ampli col · lectiu d'agricultors a l'Índia.

La implicació social de recórrer als artesans que treballen amb telers manuals és impedir que engrosseixin la població de desplaçats dels nuclis de barraques,, un dels grans problemes, urbanístics socials i mediambientals en les grans ciutats índies. El teler manual o requereix electricitat i l'artesà pot treballar a casa. Els telers elèctrics consumeixen molta energia perquè els sofisticats telers de la indústria del texà requereixen aire condicionat per controlar la temperatura i la humitat.

Enllaços interessants citats en aquesta entrada:

http://www.goindigojeans.com/
http://www.bettercotton.org/
http://www.theecologist.net

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...